Frihedsbudskabet

Befriet via radio
Den 4. maj 1945 sad det meste af Danmarks befolkning med hovedet helt inde i deres radioer. Krigen rykkede nærmere og nærmere og det var helt klart, at det kun kunne dreje sig om dage, før krigen enten kom til Danmark eller den tyske krigsmaskine blev knust.

Hitler var død og russerne havde allerede indtaget Berlin. Hvad mon der ville ske?

Som sædvanlig var BBC’s aftenudsendelse til Danmark fyldt med historier, der byggede på rygter: Russerne var landet på Falster, allierede faldskærmstropper var kastet ned i Dyrehaven. 

Udsendelsen startede kl. 20.30 som sædvanligt, men ca. 3 minutter inde i udsendelsen, slukkede speakeren, Johannes G. Sørensen, for mikrofonen og der blev stilhed. Rundt om i hjemmene skruede man på knapperne og drejede på stueantennen.

Og så kom det…

”I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.”

Derefter gentog han budskabet med ordene: ”Her er London, Vi gentager...”(*1)

Så spillede han Kongesangen (Kong Christian stod…) og Nationalsangen (Der er et yndigt land).

Øjeblikkeligt udløstes den største glæde i Danmark nogensinde. Mørklægningsgardinerne kom ned, der blev sat lys i vinduerne og folk strømmede ud på gade. De måtte simpelthen give udtryk for glæden.

Én mand hold hovedet koldt
Befrielsesbudskabet, som hvert år afspilles i tv- og radio-udsendelser, samt ved forskellige mindehøjtideligheder, blev bevaret for eftertiden på en lakplade. Ikke hos BBC i London, men hos en privat amatør i Hellerup. Enthusiasten Arne Snedevig havde et pladeskæreapparat, hvorpå han havde optaget masser af nyhedsudsendelser fra London. 

Han holdt hovedet koldt og optog hele den 30 minutter lang udsendelse. 

Det holdt i øvrigt hårdt i det hele taget at komme til at optage, for pladeskæreapparatet slugte en masse strøm og da rationeringen blev strammet, måtte han lægge kortene på bordet overfor H. C. Ørstedsværket. De lovede ham strøm og sådan kan man i dag høre Danmark blive befriet via radio.